Szemhéjplasztika

Mi a szemhéjplasztika?

Az életkor előrehaladtával, és a gravitáció következtében, az egyre rugalmatlanabbá váló bőr megereszkedik. Családi hajlamosító tényezők és az életmód jelentősen befolyásolják az elváltozások jelentkezésének időpontját, és mértékét. A felső szemhéj bőrének lógása szembetűnő leggyakrabban. Nők azt veszik észre, hogy a szempilla festék a felsőszemhéjra is rákenődik egy idő után, a férfiak pedig a fáradtnak látszol, ne dolgozz annyit kijelentéssel szembesülnek. A látást zavaró szemhéj belógás miatt megemelik a szemöldöküket, ami a homlok ráncolódását eredményezi, és mérges tekintetet kölcsönöz tulajdonosuknak.

A szem alatti táskák vagy ráncok kialakulása miatt az arc fáradtnak és szomorúnak, a szem beesettnek, karikásnak látszik. Összességében véve a szem körüli bőr feszességének csökkenése és a táskák megjelenése idősebbnek és elnyűttebbnek mutatja viselőjét a valóságostól. A szemhéjak bőrfölöslegének, zsírsérv okozta “táskáinak” és esetleges izommegvastagodás miatti elváltozásainak mérséklése, eltüntetése a szemhéjplasztika célja. Igen fontos a páciens igényeinek és a lehetőségeknek az egyeztetése. Megtervezésre kerül az optimális helyzet, részben modellálható a várható eredmény.

Felső szemhéjplasztikánál a bőrfelesleg eltávolítása mellett, a sokszor látványos belső oldali zsírkitüremkedést is csökkentjük, így a belső szemzug vonala is fiatalossá válik. Az alsó szemhéjplasztikánál a szem alatti táskák oka a szem körüli zsír kitüremkedése és az alsó szemhéj bőrének megereszkedése.

Az egyszerű, csak a bőrfelesleg eltávolítását célzó alsó szemhéjplasztika ezt az elváltozást gyakran rövidtávon sem, de hosszú távon biztosan nem tudja megszüntetni. Ennek megoldására a szem alatti rekeszekben lévő zsír sérvek részben eltávolításra kerülnek, részben a szemgödör alsó csontpereme elé történő kiterítésre.

 

Felső szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth - dr. Végh

Felső szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth – dr. Végh

 

Ezzel a manőverrel tulajdonképpen a kiemelkedést alkotó zsírfelesleget az alatta lévő árokba fektetjük, amivel az aláárkoltság kisimulását érjük el. (Részletesebben itt olvashat erről.) A beavatkozás után a szemtájék “nyitottabb” lesz, a szemek nagyobbnak tűnnek, a homlok ráncolás elmarad. A barátok szájából elhangzó: olyan fáradtnak tűnsz, nem aludtál? kérdés helyett azt fogja hallani, hogy de jól nézel ki, egész hétvégén pihentél?

Alsó szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth - dr. Végh

Alsó szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth – dr. Végh

 

A szemhéjak bőrfeleslege, a szem körüli táskák nem pusztán fáradtság és öregség látszatát, képzetét kölcsönzik, de sokszor az egymásra torlódó felső szemhéjak miatt a látótér is szűkül, a szem estére elfárad. Hölgypáciensük esetében ráadásul rendszerint a természetes izzadás kissé oldotta a szempilla festéket, ami a szempillára csüngő felső szemhéjra került, és azt látványosan befestette, így a kozmetikumokkal való korrigálás csak rontott a helyzeten. Ezzel a fáradtnak tűnő tekintet még markánsabbá vált. A szemhéj felső és alsó részének, illetve bőrredőinek műtéti korrekciójával igen szép és tartós eredményt értünk el az alábbi esetben is.

szemhéj plasztika, szemráncok, duzzadt szemek, lógó bőr ellen

Kombinált szemhéjplasztikai műtét (felső szemhéj, alsó szemhéj) előtt és utána egy évvel. Fotó: dr. Novoth.

 

A szem körüli bőrelváltozások tehát nagyjából három módon korrigálhatók: felső szemhéjplasztikával, alsó szemhéj plasztikával és bőrredő eltávolítással.

Szükség szerint a fenti három kombinálható.

 

Felső szemhéjplasztika

Felső szemhéjplasztikára szolgál példaként az alábbi fotó. A műtét előtti képen a felső szemhéjon egymásra rétegződő bőrredők a szemrést szűkítik, látványos ráncokat képeznek. Ez a felső szemhéjplasztika után 1 évvel készült fotón már nem látható. A szemrés megfelelően nagy, a szemhéj nem torlódik rá a szempillára, a ráncok a korábbihoz képest lényegesen csökkentek.

Felső szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth

 

Idősebb korban jelentős nagyságú felső szemhéj bőrfelesleg is kialakulhat, ami már zavarhatja a látást is. Szerencsére, ez az extrém, a szempillákra lógó bőrfelesleg is uralható.

Felső szemhélyplasztika: lelógó, a látást is akadályozó bőrfelesleg eltávolítása plasztikai sebészeti módszerrel. Műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth.

Gyakran észlelhető a felső szemhéj belső zugában egy kis kitüremkedés, melyet a bőrfelesleg gyakran eltakar, és csak a szemre gyakorolt nyomással válik markánsan láthatóvá. A jelenség oka a szemüregen belül lévő zsírnak a megnövekedése, és az azt tartó tok meggyengülése.

Csomószerű zsírszaporulat a felső szemhéj alatt: szemhéjplasztikával ez is megoldható.

Csomószerű zsírszaporulat a felső szemhéj alatt: szemhéjplasztikával ez is megoldható. Fotó: dr. Novoth.

 

Ez az elváltozás a szemhéjplasztika után, amikor a ráncok elsimulnak, erőteljesen láthatóvá válhat. Hogy ez ne alakuljon ki, a felső szemhéjplasztikával egy időben, megtörténik ennek a zsírszaporulatnak az eltávolítása is. A beavatkozás után 1 évvel készült képen látható, hogy a belső szemzugban lévő elődomborodás is megszűnt:

Felső szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth

Felső szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth

 

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéj alatt kialakuló táskák néha a korral jönnek, de gyakran öröklötten velünk vannak, és már viszonylag fiatalkorban zavaróan láthatóak tudnak lenni. Több fajta próbálkozás létezik az eltűntetésükre, mint a hyaluronsav, vagy saját zsír töltés. Mindegyiknek két fontos hiányossága van. Az egyik, hogy a szem alatti nagyon vékony bőr miatt minden kis egyenetlenség meglátszik. A másik, hogy a  hyaluronsav legjobb esetben is legfeljebb egy év után felszívódik, a zsírtöltés végeredménye viszont a 30-60 % os felszívódás miatt kérdéses. Ezek az eljárások a táska alatti terület feltöltésére szorítkoznak, de nem az ok megszűntetésére, vagyis a táskát okozó anyagtöbblet korrigálására.

Az alsó szemhéjplasztika során magából a bőrből csak néhány mm távolítható el. A korrekció lényege a szem alatti táskákban lévő megnövekedett zsír részleges eltávolítása, és a maradék kiterítése a táska alatti behorpadásra. Lényegében a dombbal feltöltjük az árkot, ezáltal a terület elsimul. Mivel a kiterített zsír vérkeringése megtartott, felszívódástól nem kell tartani. Az eredmény általában hosszú távú, ahogy a 6 évvel a műtét utáni képen is látható.

Alsó szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth.

Alsó szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth.

 

Férfiaknál az alsó szemhéjplasztika ilyen típusú megoldása nagyon látványos eredménnyel jár.

Férfiaknál az alsó szemhéjplasztika ilyen típusú megoldása nagyon látványos eredménnyel jár.

Férfiaknál az alsó szemhéjplasztika ilyen típusú megoldása nagyon látványos eredménnyel jár. Műtét előtt és után – fotók: dr. Novoth.

 

Alsó szemhéj bőrredő megszűntetése

Bizonyos esetekben az alsó szemhéj alatti táskák oka nem a szem üregen belüli zsírfelesleg vagy tok gyengeség. Itt a gyenge, tónustalan bőr megereszkedése látható, mely nem orvosolható alsó szemhéjplasztikával. A felesleges bőr eltávolításával jó eredmény érhető el.

Alsó szemhéj bőrredő megszűntetése - előtte és utána. Fotó: dr. Novoth.

Alsó szemhéj bőrredő megszűntetése – előtte és utána. Fotó: dr. Novoth.

 

Felső- illetve alsó szemhéj plasztikája után is szükség lehet a megmaradt alsó bőrredők korrigálására.

Szemhéjplasztika utáni alsó bőrredők korrigálása - műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth.

Szemhéjplasztika utáni alsó bőrredők korrigálása – műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth.

 

Tapasztalat szerint, bizonyos kor felett annak, aki alsó szemhéjplasztika miatt jelentkezik, érdemes elvégezni a felső szemhéjplasztikát is, mert a végső eredmény sokkal látványosabb lesz. A két beavatkozás egyszerre is történhet, helyi érzéstelenítésben.

Egyszerre végzett alsó és felső szemhéjplasztika előtt és után. Fotó: dr. Novoth.

Egyszerre végzett alsó és felső szemhéjplasztika előtt és után. Fotó: dr. Novoth.

 

Általánosságban elmondható, hogy a szemhéjplasztikát követően a végeredmény 1 év elmúltával áll be, de 3 hónap után már nagyon lényeges változás nem történik.

TUDJON MEG TÖBBET

Alsó szemhéjplasztika arcus marginalis release által, canthopexiával

A szem aláárkoltsága sajnos gyakran alkati sajátosság, ezért már fiatal korban is szembetűnő lehet. Az egyszerű, csak a bőrfelesleg eltávolítását célzó alsó szemhéjplasztika ezt az elváltozást gyakran rövid távon sem, de hosszú távon biztosan nem tudja megszűntetni. A probléma oka és megoldása ugyanis a „arcus marginalis” nevű anatómiai képletben keresendő.

Felső szemhéjplasztikánál a bőrfelesleg eltávolítása mellett, a sokszor látványos belső oldali zsírkitüremkedést is csökkentjük, így a belső szemzug vonala is fiatalossá válik

Felső szemhéjplasztika előtt és után

A szemhéjplasztikai műtét

Beavatkozás előtti teendők

Általános és laboratóriumi vizsgálat. Szükség esetén belgyógyászati, szemészeti kivizsgálás.

Beavatkozás

A szemhéjplasztika általában helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás végezhető külön-külön az alsó ill. a felső szemhéjakon, valamint az arcplasztika részeként. A műtét időtartama 1-3 óra. A sebet és varratsort vékony ragasztócsíkkal rögzítjük.

 

Alsó-felső szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth - dr. Végh

Alsó-felső szemhéjplasztika műtét előtt és után. Fotó: dr. Novoth – dr. Végh

 

Műtét utáni teendők

Varratszedés 1 hét után, ezt követően arcmosás lehetséges. Smink és óvatos testmozgás 2 hét múlva. Napozás, szolárium 3 hónapig kerülendő! Néhány napig kerülni kell a mélyre hajlást, nehéz terhek emelését.  Ajánlatos napszemüveg viselése.

Esetleges szövődmények

Utóvérzés, fertőzés. Előfordulhat “alulkorrekció”, esetleg “túlkorrekció”, szem nyitási, zárási nehezítettség.