Alsó szemhéjplasztika

Szem alatti táskák megszüntetése alsó szemhéjplasztika segítségével

A kor előrehaladtával az alsó szemhéj bőre megereszkedik, a szem körüli zsír kitüremkedik. A szem alatti táskák kialakulása miatt az arc fáradtnak és szomorúnak tűnik. A szem aláárkoltsága sajnos gyakran alkati sajátosság, ezért már fiatal korban is szembetűnő lehet. Az egyszerű, csak a bőrfelesleg eltávolítását célzó alsó szemhéj plasztika ezt az elváltozást gyakran rövid távon sem, de hosszú távon biztosan nem tudja megszüntetni.

 

A probléma oka ugyan is a képen látható „arcus marginalis” nevű anatómiai képletben keresendő. A szem körüli zsírszövet előtüremkedik a „septum orbitale”mögött a szemgödörből, és a szem alatti táskákat képzi. Mindenki kipróbálhatja saját magán a jelenséget, ha az egyik szemét becsukja, és kissé megnyomja a szemgolyót. A szem alatti táska jelentős elődomborodását fogja látni a másik nyitott szemével.

alsó szemhéjplasztika ábra

 

A helyzet megoldása ennek az „arcus marginalis” nevű hártyának a megnyitása. Ezzel a lépéssel a szem alatti rekeszekben lévő zsír sérvek részben eltávolításra, részben a szemgödör alsó csontpereme elé történő kiterítésre kerülhetnek. Ezzel a manőverrel tulajdonképpen a kiemelkedést alkotó zsírfelesleget az alatta lévő árokba fektetjük, amivel a terület kisimulását érjük el, ahogy a képeken látszik.

Ökörszem fenoménA műtétnek lényeges része még a külső szemzug rögzítése a szemgödör csontpereméhez.  Így elérhető, hogy az alsó szemhéjplasztika hege hosszú távon ne húzhassa le a külső szemzugot, ne engedje kifordulni az alsó szemhéjat, és ne jöhessen létre az úgynevezett „ökörszem” fenomén.

Léteznek egyéb alternatív módszerek az alsó szemhéj aláárkoltságának megszüntetésére,

ezek azonban csak az árok feltöltésével foglalkoznak, de a táska megszüntetését nem tudják elérni. Ebben rejlik alapvető hiányosságuk is.

A hyaluronsavas feltöltéssel az árok kitölthető, de az eredmény az anyag felszívódása következtében kb. egy év alatt megszűnik. Esetlegesen a felszívódás után a látvány a közben megnyúlt bőr miatt még markánsabb lehet, mint a feltöltés előtt volt.

A zsírfeltöltés is lehet alternatíva, azonban a nagyon vékony bőr miatt az esetlegesen kialakuló csomók, és az előre nem megítélhető zsírfelszívódás miatt az eredmény nem garantálható.

Ezek ugyan sokkal kisebb beavatkozások a kiterjesztett alsó szemhéjplasztikánál, eredményeik azonban hosszútávon, sajnos sokszor rövid távon is szerényebbek.

 


Alsó szemhéjplasztika: előtte és utána (dr. Novoth Béla)

Alsó szemhéjplasztika: előtte és utána (dr. Novoth Béla)

 

Alsó szemhéjplasztika: előtte és utána (dr. Novoth Béla)