Mellnagyobbítás

Mit jelent a mellnagyobbítás (augmentatio mammae)?

A nő önértékelésében a mell nagysága lényeges szerepet tölthet be. Valószínűleg a fajfenntartás ösztöne miatt, de a férfiak szemében is meghatározó élmény, ha egy hölgy megfelelő méretű keblekkel rendelkezik. A mellnagyobbítás igényének számos oka lehet. Veleszületetten kicsi, esetleg aszimmetrikusan fejlődött, vagy abnormális alakú mellek, terhesség, szoptatás után visszafejlődött, kis mirigyállományú mellek. Ezekben az esetekben az igény általában egy elfogadható mell kialakítása, vagy a szoptatás előtti mellforma visszaállítása.

Számos esetben az elfogadható határon belül van a mell nagysága, de a páciens saját, vagy a partnere igényei miatt nagyobbat szeretne.  A mellnagyobbítás kezdete óta ez a térfogat növelési igény az egyre nagyobb implantátumok felé tolódott el. A személyes konzultáció során igyekszünk a páciens igényeit figyelembe véve a mellkas alakjával és körfogatával harmonizáló implantátum kiválasztásában segíteni.

Beavatkozás előtti teendők

Általános és laboratóriumi vizsgálat, valamint célzottan mammográfia, ultrahang.

A beavatkozás

A mell implantáció az egyik leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti beavatkozás a mell nagyságának a növelése. Általában altatásban végezzük, időtartama 1,5-2 óra. Az implantátum beültetéssel a mell térfogatának növelését és a szebb emlőforma kialakítását érhetjük el. A tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a páciens alkatához leginkább alkalmas implantátumot és műtéti típust válasszuk meg. Leggyakrabban szilikon protéziseket használunk erre a célra. A biztonságosságot az is mutatja, hogy néhány cég az általa gyártott implantátumokra életfogytiglani garanciát ad. A beültetés a páciens alkatától és a mell állományától függően történhet a mirigyállomány alá, vagy a mellizom alá. Az izom alá helyezett implantátum esetén fontos az izom megfelelő nagyságú leválasztása az ugynevezett rejtett hiba elkerülése céljából. Az izom alatti beültetésnél a szebb forma kialakítása céljából szükséges az izmon fekvő mirigyállomány elcsúsztatása is. Lényegesen megereszkedett mellek esetén az implantációt mell felvarrással kombinálva érhető el esztétikus eredmény.

Az implantátum behelyezése történhet a mell alatti redőben, a bimbó udvar szélén, a bimbó udvaron keresztül, vagy a hónaljban ejtett metszésből.

 

Mell felvarrás műtét előtt és után.

Mellnagyobbítás előtt és után. Fotó: Dr. Novoth – dr. Végh

 

Mellnagyobbítás és felvarrás bimbóudvar körüli behatolással: előtte és utána. Fotó: Dr. Novoth - dr. Végh

Mellnagyobbítás és felvarrás bimbóudvar körüli behatolással: előtte és utána. Fotó: Dr. Novoth – dr. Végh

 

Műtét utáni teendők

Varratszedés 2 hét után. Speciális melltartó viselése és fizikai terheléstől való tartózkodás 4-6 hétig szükséges. Az első időszakban fontos a váll és nyak megfelelő tornáztatása. A végleges mellforma általában 2-3 hónap múlva látható.

Esetleges szövődmények

Utóvérzés, heggyógyulási zavar, sebfertőződés. Utóbbi esetben, ha a beültetett implantátum eltávolítása elkerülhetetlen, akkor annak, ismételt beültetése nem lehetséges. A korrekció új implantátummal 3-6 hónap múlva végezhető el. Hónapokkal a műtét után léphet fel a tokzsugorodás (kapszuláris kontraktúra).

 

mell nagyobbítás implantátummal, illetve feszítéskor látható rejtett hiba - Fotó: dr. Novoth - dr. Végh

Mellnagyobbítás implantátummal, illetve feszítéskor látható rejtett hiba – Fotó: dr. Novoth – dr. Végh. Izom alatti implantációnál a nem megfelelően leválasztott mellizmok az implantátumot deformálják, és a képen látható benyomatot hozzák létre. Szerencsére ez az elváltozás csak megfeszített mellizom esetén látható. Ezért is hívják rejtett hibának.