Arcplasztika

Arcplasztika (face lift)

A bőr állapota nagymértékben meghatározza külső megjelenésünket. Rugalmasságából, színéből és ráncaiból megállapítható, hogy fiatal, egészséges és kipihent, vagy éppen ellenkezőleg, idős, fáradt, esetleg beteg emberről van szó. A bőr öregedési folyamata már a 20. életévtől elkezdődik, és ennek nyomai a külső szemlélő számára az arcon észlelhetők először.

Az összképet tovább rontja az arc, áll környéki terület és a nyak, bőr alatti szöveteink, zsírpárnáinak átrendeződése, megereszkedése (SMAS, izmok). Karikatúrák, vagy rajzfilmek hangsúlyozzák ki ezeket a jelenségeket az idős kor jellemzésére.

Az arcplasztika (face lifting) célja ezeknek a megereszkedett területeknek a visszahelyezése és a felesleges bőr eltávolítása.

A helyreállítás lényege a bőr alatti szövetek rekonstrukciója, és nem a bőr pattanásig történő megfeszítése. Így érhető el egy természetes, a korhoz illő arc képe. A teljesség elérése céljából az arcplasztikát általában a toka zsírszívásával és nyakplasztikával egészítjük ki.

Az öregedés során megereszkedett területek minden páciensénél más formában jelentkeznek. A rekonstrukció megtervezése mindig előzetes konzultáció során történik, ahol egyszerű manőverekkel modellezni lehet a várható eredményt. Amennyiben szükséges, az arcplasztika szemhéjplasztikával is kiegészíthető. A metszés nagy része rejtett helyen vezethető. Az eredmény kb. 10-15 évig tart.

Beavatkozás előtti teendők

Általános és laboratóriumi vizsgálat, dohányzás felfüggesztése. Az esetleges szövődmények elkerülésére csak sérülésmentes, egészséges bőrű egyénen javasolt az arcplasztika.

A beavatkozás altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben történik, tartama 2-4 óra.

Műtét utáni teendők

Nyaki zsírszívás után face maszkot szoktunk javasolni. Ennek viselése 4-6 héten keresztül javasolt a megfelelő esztétikai eredmény elérése céljából. Az első, nagyobb kötés egy hétig marad fenn. Ezt követően egy kisebb kötés, vagy kendő is elég.

Az arctájék bevérzése 2-3 hét alatt szívódik fel. Varratszedés, és óvatos terhelés, munkaképesség 2 hét múlva lehetséges. Nőknél a sebvonal eltakarása a hajzat ráfésülésével már a varratszedés előtt is lehetséges. Szeszes és szénsavas italok, fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott. Dohányzás tilos!

Esetleges szövődmények

Komolyabb szövődmény ritka, de sebgyógyulási zavarok, sebfertőzés, ér-idegsérülés, trombózis előfordulhat.

 

 

arrcplasztika - face lift - előtte és utánaarrcplasztika - face lift - előtte és utána

arcplasztika műtét előtt és után